sâmbătă, 29 ianuarie 2011

The Italian Job

4 zile in Italia . ianuaria 2011
Ocazie oferita de HORECA EXPERT.
Zbor cu escala prin Germania- Munchen.  Ce se observa din start din avion este ca toate campurile sunt perfect semanate/ arate , nu stiu ce etapa dar idea e ca totul arata ff ordonat si ingrijit.
Am aterizat  la Bolonia , am  luat o masina inchiriata de la aeroport ( aveti grija sa aveti la voi un card ale carui cifre sa fie iesite in relief) si am plecat spre Rimini. Autostrada  Bolonia – Rimini 100 km 7,5 euro, iar in cele 4 zile am platit pe autostrada aprox 20 euro. Oare nu s-ar face si in Romania mult mai multe autostrazi daca Guvernul s-ar asocia cu persone private ? Ma gandesc ca s-ar putea veni cu terenul , investitorul privat cu investitia in autostrada , se aduna cheltuielile si asta e si participarea la profit .
Cum am ajuns in Rimini , am mers la un restaurant Azzuro . Ce m-a frapat este ca portiile au fost mici dar varietatea felurilor de mancare a fost uluitoare . Accent ff mult pe creativitate , calitate si nu cantitate . Vin excelet , asortat la felul de mancare. Nu e nici o problema sa bei mai multe feluri de vin la o singura masa . Vinul e o completare a diversitatii gusturilor.
Apoi hotel: 4 stele – ca si la noi la mare , pentru ca Rimini este o statiune pe malul marii hotelul nu-si merita stelele. Maxim 3 stele dar curat , iar micul dejun ff bun si cu mancare buna : croissante , prosciutto etc
Prima zi de Targ caci asta a fost unul din obiectivele noastre in Italia si anume targul de la Rimini
Un complex expositional mare gen Romexpo , ff multi organizatori care mai de care mai bine organizati: gelaterie, cafea , utilaje , etc si inca ceva : iti dadeau sa mananci cata inghetata vroiai sa mananci .
A si mai se observa ceva si anume ca oamenii astia chiar aveau ce sa expuna in sensul ca inovatia si permanenta sete de nou era prezenta. Standurile chiar erau aranjate nu cum vezi la noi placile alea albe de plastic.
Seara , masa intr-o osterie . Luni seara si locatia era plina ca de altfel multe alte locatii . Mancare excelenta , servire ok , vin  si inca o lectie de comert . Vinul care la achizitie era aprox 10 euro il vindeau cu 15 euro , adaos comercial de 50 % castig de 5 euro. Putin diferit de gandirea locatiillor din Romania care vor sa aiba un adaos comercial de minim 200 %. Hai sa ne gandim putin : avem un vin prost de 3 euro punem 200 % si rezulta cam 6 euro profit , sau un vin bun cu adaos mic 50% dar de data asta rezulta cam 5 euro profit. Tu ca si client nu te mai simti pacalit si furat ci te bucuri de vin si siguranta nu o sa comanzi doar o sticla.
Ziua 3 Cesena  Fabrica Surgital
Ce m-a surprins este faptul ca intr-o zona de 80000 de locuitori  o zona rurala industria era ff bine dezvoltata. Nu mai vorbesc de agricultura , toate campurile arate si semanate , livezile , si viile aranjate in detaliu .
Dar sa revin la Surgital – Nr 1 in lume –paste proaspete congelate.
Pentru cine nu stie vreau sa mentionez ca procesul de congelare ( surgelere) este cel mai natural si sanatos mod de a pastra produsele. Nu exista e-uri si nici un fel de conservanti.
Dupa o scurta prezentare in sala de consiliu a zilei ce va urma , a inceput turul fabricii. Oamenii astia au inceput acum 30 de ani sa faca paste la inceput acestea facandu-se manual intr-un mic laborator, pentru ca mai apoi datorita cererii uriase generate de calitatea produsului sa sa ajunga la fabricarea lor si la acest proces de surgelare.
In fabrica am intrat complet echipati cu un costum igienic, iar inca de la intrare ne-a marcat curatenia si igiena . Nu va exagerez cu nimic, cred ca puteai manca de pe jos.
Cu,, ceva timp ‘’in urma proprietarul fabricii urmarind mainile sotiei sale in timp ce facea torteloni a creeat un utilaj pe care ulterior l-a si patentat.  Fabrica era impartita pe zone , fiecare zona fiind semnalizata cu o culoare distincta si fiecarei zone corespunzandu-i un anumit tip de produs , ex rosu produse cu carne, galben – branzeturi iar muncitorii erau specializati si faceau in fiecare zi acelasi lucru
Recunosc eram si sunt inca miscat de tot ce vazusem, dar inca nu se terminase.
In fata mea o usa mare se deschide si stive de Grana Padana , Parmegiano Regiano, etc nunai si numai bunatati de la cei mai renumiti furnizori. Asta era inca un mic amanunt la care oamenii astia tineau ff mult si anume calitatea ingredientelor. 
In deposit rafturile lipite unul de altul , iar prin introducerea in calculator a unei informatii acestea se departau lasand loc exact cat sa poti lucra cu motostivuitorul . Va imaginati ca aproape au dublat cantitatea depozitata.
Turul fabricii se termina ( recunosc m-am bucurat- aprox 6000 mp) si mergem intr-o sala de prezentare . Un amfiteatru superb unde am gustat cateva produse ( vreo 12) . Minunat , nu am cuvinte.
Cifra de afaceri 50 milioane euro pe an 200 angajati.
Si cand crezi ca le-ai vazut pe toate…..
Centrala electrica . Pe langa 8000 de panouri fotovoltaice ce acopereau fabrica si generau 1000 kw , o central electrica ( sper ca nu gresesc) cu o productie de 6000 kw . Unitatea de timp imi scapa si nu vreau sa avansez o cifra incorecta. Acesti 6000 de kw erau generati de un motor Caterpilar  de 8000 hp pe metan. Gazele emanate erau convertite in vapori  pentru incalzire , iar apa cu care racesc motorul  in apa calda .  In total produc 7000 kw , folosesc 5000 si vand 2000.
Ma simt norocos ca am avut ocazia sa vad si sa compar  si de aceea am tinut neaparat sa impartasesc experienta pe care am trait-o. Mi-as dori sa vad asa ceva si la noi in tara , cat mai multe exemple de acest gen , caci numai asa am putea sfida criza.
by me blogger-ul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu